10 dingen die iedere ondernemer moet weten over sociale media
10 dingen die iedere ondernemer moet weten over sociale media
22 mei 2017
55x nieuwe inspiratie voor blogs
55x nieuwe inspiratie voor blogs!
29 juli 2017
Laat alles zien

10 websites met prachtige, gratis stockfoto’s

10 website met gratis stockfotos

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Handig dus om foto’s en afbeeldingen te gebruiken in je communicatie-uitingen of blogberichten. Helaas mag je niet zomaar iedere willekeurige afbeelding van internet plukken om vervolgens te gebruiken op je website. Maar gelukkig zijn er oplossingen!

Online zijn steeds meer beeldbanken te vinden waarin je kunt zoeken naar foto’s die je gratis mag gebruiken. Soms moet je de fotograaf noemen, maar het komt ook vaak voor dat je de foto gewoon zonder naamsvermelding mag plaatsen. Om het overzichtelijk te houden waar je die mooie gratis foto’s nou vandaan kunt halen, vandaag een blog met daarin 20 website met steengoede, gratis stockfoto’s.

1. Unsplash

Unsplash bestaat nu een paar jaar en groeit iedere maand. Elke tien dagen uploaden ze zelf 10 prachtige foto’s die je zonder naamsvermelding of link op je website of in je geprinte folder mag plaatsen. Ideaal, want er zitten echt mooie foto’s tussen. Echt uniek zijn de foto’s helaas niet meer. Want veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van de site, dus je ziet overal (online en offline) de foto’s terugkomen. Gelukkig wordt het aanbod steeds groter en de kans dat je jouw perfecte foto ook bij de concurrent ziet dus steeds kleiner.

Unsplash.com

2. Pexels

Pexels is een beeldbank die ik nog niet zo lang gebruik, maar waar ik wel super blij mee ben. Je vindt er niet super veel foto’s, maar de foto’s die ze hebben zijn wel écht goed. Gelukkig blijft ook deze database groeien.

 

Pexels.com

3. Pixabay

Op Pixabay vind je heel veel foto’s. De een beter dan de ander en soms herken je misschien foto’s die je al eerder op Unsplash tegenkwam. Maar ik vind hier ook regelmatig heel goede foto’s die ik nog niet eerder tegengekomen ben. Daarom mag Pixabay zeker niet ontbreken in dit lijstje. Je kunt de foto’s die op Pixabay staan, gebruiken zonder naamsvermelding. Wil je afbeeldingen in groot formaat, zul je wel even een account moeten aanmaken, maar that’s it!

Pixabay.com

4. Compfight

Op Compfight vind je foto’s die ook op Flickr staan, met als uitzondering dat je makkelijk kunt zoeken op foto’s die je (met naamsvermelding) mag gebruiken. Daarnaast kun je de foto’s ook heel gemakkelijk embedden op je site, inclusief de juiste naamsvermelding. Wel zo prettig! Compfight is de website die ik al het langst gebruik. Hoewel het resultaat soms verbluffend is en soms juist wat mager, blijft deze website één van mijn eerste stops als ik op zoek ga naar een nieuwe foto.

Compfight.com

5. Gratisography

Voor foto’s die net even anders zijn, kun je bij Gratisography terecht. De foto’s op deze site zijn gemaakt door fotograaf Ryan McGuire. Hoewel de site niet zo geschikt is als je op zoek bent naar iets specifieks, is het fantastisch om er gewoon eens doorheen te bladeren. De site werkt niet met categorieën en is dus wel wat lastig te doorzoeken.

 

Gratisography.com

6. Jay Mantri

Ben je regelmatig op zoek naar reisfoto’s? Dan moet je de website van fotograaf Jay Mantri echt in je favorietenlijstje opslaan! Deze man maakt super toffe foto’s van allerlei mooie plekken op onze aardbol. En guess what? Je mag deze prachtige plaatjes gewoon gratis gebruiken op je eigen site!

JayMantri.com

7. Public Domain Archives

De foto’s op de website van Matt zijn voor iedereen gratis te gebruiken. Elke week wordt de website aangevuld met prachtige stockfoto’s die je gratis en voor niets op je website kunt publiceren. Je kunt gewoon door alle foto’s heen bladeren, of een bepaalde categorie selecteren.

PublicDomainArchive.com

8. Splitshire.com

Op Splitshire.com vind je net andere foto’s dan op andere stockfotowebsites. De foto’s op deze site zijn gemaakt en gepubliceerd door de fotograaf Daniel Hanescu. Hij heeft de site opgezet en besloten om zijn werk gratis beschikbaar te stellen voor iedereen, omdat hij vond dat er niet voldoende, goede kwaliteit gratis foto’s beschikbaar waren.

Splitshire.com

9. Pic Jumbo

Zoek je abstracte foto’s voor bij een project? Bekijk dan zeker eens het aanbod dat Pic Jumbo heeft in deze categorie. Maar ook voor foto’s in andere categorieën kun je prima terecht op deze website.

Picjumbo.com

10. Magdeleine

Op Magdeleine kijk ik meestal als ik inspiratie nodig heb. Er staan talloze foto’s op de website, de een nog mooier dan de ander. Sommige mag je gebruiken zonder naamsvermelding, voor andere moet je wel credits geven aan de maker. Maar dat zijn de foto’s meer dan waard!

Magdeleine.com

Update! Ik heb zojuist een website ontdekt die je de mogelijkheid geeft om tegelijkertijd in allerlei verschillende stockfoto databases te zoeken. Dat scheelt een hoop tijd, want nu hoef je niet meer allerlei websites af te zoeken en kun je gewoon linea recta naar Librestock.com gaan. Ideaal!

Waar haal jij je foto’s vandaan?

Britte
Britte
Eigenaar van KoppelsMedia. Een echt manusje van alles. Maar van teksten schrijven, websites maken en zakelijke blogs opzetten wordt ze echt enthousiast. Wil je haar iets vragen over haar bedrijf of wil je gewoon weten wat haar favoriete ijssmaak is? Stuur een mailtje naar britte@koppelsmedia.nl

3 Comments

  1. Erwin schreef:

    Zelf vind ik http://www.gratisfotosdownloaden.nl een hele goede site met een selectie van de beste foto’s van verschillende websites.

  2. Marlies schreef:

    Dank voor de lijst. Op de site Afbeeldingen.net vind je nog meer sites en beeldbanken die gratis stockfoto’s aanbieden. Je vindt het op https://afbeeldingen.net/gratis-foto/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *